Interview met schrijfster Marleen Hartog

Marleen Hartog is een Nederlandse thrillerschrijfster. Haar liefde voor spannende verhalen kwam op een jonge leeftijd al tot uiting. Jarenlang heeft ze veel geschreven waaronder drie non-fictie boeken. Dat Marleen dol is op thrillers kan je duidelijk lezen in haar thrillerdebuut Skoftig. Skoftig is een snelle psychologische thriller over een zoektocht naar de waarheid. In dit interview leren we Marleen Hartog kennen. Leren we onder andere wat haar favoriete thrillerschrijvers zijn en wat we kunnen verwachten van het haar nieuwe boek Spiegeleffect wat in oktober dit jaar uit komt.

Wanneer en waarom ben je begonnen met het schrijven van je eerste boek?

In 2010 besloot ik om mijn schrijversdroom waar te gaan maken. Ik riep al een aantal jaar dat ik een thriller zou gaan schrijven, maar mijn uitspraken begonnen hun geloofwaardigheid te verliezen. Daarom maakte ik een plan, werkte het plot van Skoftig uit en startte met schrijven. Dat jaar raakte ik zwanger. Bij de 20-wekenecho bleek dat mijn zoon met een schisis ter wereld zou komen. Met deze aandoening, in de volksmond beter bekend als hazenlip, ben ik zelf ook geboren. Omdat er geen recente boeken over schisis bleken te zijn, besloot ik mijn ervaringen in boekvorm te gieten. Ik had immers mijn eigen ervaring én de ervaring als moeder van een kind met een schisis. Zo ontstond mijn eerste boek Geboren met een schisis – Zo moeder, zo zoon. Er volgden nog twee non-fictie boeken, daarna was het eindelijk tijd om Skoftig, waar ik tussen de andere boeken door aan gewerkt had, uit te brengen.

Waarom heb je besloten om (psychologische) thrillers te gaan schrijven?

Bij thrillers ligt overduidelijk mijn hart. Zowel om te lezen als te schrijven. Al van jongs af aan konden verhalen me niet spannend en griezelig genoeg zijn. Ik zeg vaak dat het leven tussendoor kwam en die non-fictieboeken op mijn pad bracht. Ik denk dat ik die ervaring nodig heb gehad om te komen waar ik nu sta: klaar om spannende en originele thrillers te schrijven, waarin een diepere laag verweven zit.
Ieder mens heeft een lichte en een donkere kant. Het is maar net op welke knoppen er gedrukt wordt om die donkere kant de overhand te laten nemen. Ik vind het fascinerend hoe de psyche van de mens werkt. Er is nog zoveel niet bekend! Soms beangstigt me dat, maar ik laat me er vooral door inspireren. Wat is ervoor nodig om die donkere kant naar boven te krijgen? Op papier kan ik me daarop uitleven. Niet gek dus dat ik bewust heb gekozen voor het schrijven van psychologische thrillers.
Maar waar die hang naar het bloederige, moordlustige en gewelddadige nu echt vandaan komt? Het is een vraag waar ik nog altijd geen antwoord op heb. Ik ben een gevoelig, zacht persoon en hou helemaal niet van geweld… Behalve dus in boeken, films en series!

Heeft het schrijven jouw leven veranderd? Zo ja, hoe dan?

Leuke vraag! Ik weet dat het antwoord ja is, maar hoe precies? Simpel gezegd heeft het schrijven me een schrijfster gemaakt. Het heeft me heel veel groei gebracht als persoon, maar dat had iets anders natuurlijk ook kunnen doen. Ik denk dat het schrijven zo goed bij me past dat het me, door dit een prominente rol in mijn leven te geven, geholpen heeft om een stuk dichter bij mijn ideale leven te komen. Bij een leven dat past bij een introvert met een enorme hoeveelheid fantasie. Op papier kan ik alles kwijt. Ik kan mijn gedachten ordenen, ik kan verhalen tot leven brengen, ik kan er mijn creativiteit in kwijt.

Wat doe je als je even geen inspiratie meer hebt om te schrijven?

Inmiddels woon ik in een houten huisje. Ik werk veel thuis en als ik even geen inspiratie heb, loop ik vanuit huis zo het bos in. Hoewel het zelden voorkomt dat ik geen inspiratie heb, hoor! Mijn hoofd loopt meestal over van de ideeën. Het wandelen en buiten zijn helpt me dan juist om mijn hoofd wat leger te maken zodat ik daarna weer gefocust aan het werk kan.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor verschillende personages?

Overal! Elke ontmoeting, gebeurtenis of gesprek zet mijn brein aan. Ik heb een grote fantasie, dus ik hoef maar een detail te zien en ik verzin er binnen no time een verhaal omheen. Mensen kijken en bestuderen is heel interessant. Ook uit films en series haal ik veel ideeën. Die losse fragmenten voeg ik samen en zo ontstaan er personages.

Hoeveel tijd stop je per dag in schrijven?

Dat is heel verschillend. Als ik bezig ben met het schrijven van de eerste versie van een boek, dan het liefst zoveel mogelijk. Op die manier kan ik me volledig onderdompelen in het verhaal en gaat het schrijven me ook gemakkelijk af.

Begin dit jaar ben ik voor het eerst een week op schrijfvakantie gegaan en dat is me enorm goed bevallen. De hele dag schrijven, zonder dat ik me op enig moment bezig hoef te houden met alledaags zaken.

Ik ben alleen lang niet altijd met het schrijven zelf bezig, maar ook met alle aspecten die komen kijken bij het uitgeven van een boek. Daarnaast is er nog de marketing. Het is natuurlijk fijn als thrillerliefhebbers mijn boeken weten te vinden.

Hoe voel je je nadat je een boek hebt afgerond?

Opgelucht! Blij! Euforisch! Verbaasd dat het weer is gelukt. Kortom: er komen veel gevoelens bij kijken. 😉 Ik heb het dan wel over het specifieke moment dat ik het boek voor het eerst in handen heb. Na de redactiefase ervaar ik die gevoelens ook al in lichte mate, alleen dan is het nog spannend of in het drukproces alles wel goed gaat. Het is ook het moment waarop ik het boek loslaat zodat het de wijde wereld in kan. Ik heb de definitieve laatste punt gezet, nu kunnen anderen bij hoofdstuk 1 beginnen.

Wat is je favoriete thriller? Dit mogen er ook meer zijn.

Op dit moment is het De laatste meisjes van Riley Sager. Een paar maanden geleden ontdekte ik deze schrijver en ik heb zijn boeken allemaal verslonden.

Ik heb niet een uitgesproken favoriete thriller, ik krijg er gewoon elk jaar een paar favorieten bij! Als je me mijn gang laat gaan, kun je flink scrollen op deze pagina om bij de volgende vraag te komen…

Als minimalist kies ik heel bewust welke boeken er in mijn boekenkast mogen blijven. Dat zijn alleen de boeken die echt betekenis voor me hebben of waar ik qua schrijven nog van kan leren. De thrillerreeks rondom Rizzoli & Isles is een van mijn favorieten. Het eerste deel blijft geweldig: De chirurg. Deze staat niet meer in mijn kast, wel een ander deel uit de serie van Tess Gerritsen: Verdwijn. Dit omdat ik met dit boek een persoonlijke link heb. Oversteken van Judith Visser vind je ook in mijn huis. Dit boek heeft geen hoog thrillergehalte, maar de plotwending vond ik destijds geniaal. Verder heb ik een lijst met mijn favoriete thrillerauteurs van wie ik alles wat ze schrijven probeer te lezen.

Hieronder mijn favoriete thrillerauteurs op willekeurige volgorde:

 • Sophie Hannah
 • Harlan Coben
 • Judith Visser
 • Ingrid Oonincx
 • Corine Hartman
 • Tami Hoag
 • Tess Gerritsen
 • Ellen Lina
 • Jussi Adler Olsen
 • Emily Barr
 • Melissa Skaye
 • Linda Jansma
 • Riley Sager
 • Stephen King

Waarom zouden lezers juist Skoftig moeten lezen?

Ha, dat moet je eigenlijk aan anderen vragen. Anders krijg je het ‘Wij van Wc-Eend adviseren: Wc-Eend’-effect. In mijn thrillers hecht ik grote waarde aan een aantal elementen die voor mijzelf het verschil maken wanneer ik een thriller lees: een origineel verhaal, een plot dat je niet op bladzijde vier al ziet aankomen, interessante personages en de aanwezigheid van een diepere psychologische laag. Uit de reviews mag ik concluderen dat ik daarin geslaagd ben.

De opmerking die ik het meeste terugkrijg is dat mijn boeken een toegankelijke schrijfstijl hebben en heel gemakkelijk weglezen. Daarnaast schrijf ik vrij direct en expliciet. Ik hou ervan de grenzen op te zoeken en te spelen met taal. Het hoeft van mij niet heel braaf te zijn.

Natuurlijk zou ik heel veel dingen kunnen vertellen over het boek, maar om erachter te komen of Skoftig iets voor je is, kun je het beste gewoon het boek openslaan of op je e-reader zetten en beginnen te lezen!

Wat kunnen we verwachten van je nieuwe boek Spiegeleffect die in oktober dit jaar uitkomt?

Ik heb mezelf uitgedaagd en het verhaal is echt heel anders geworden dan bij Skoftig! Gelukkig maar, want ik blijf mezelf graag vernieuwen. Qua gruwelijkheid heb ik er een tandje bovenop gedaan, maar niet ten koste van het psychologische stuk. Sterker nog: dat speelt in Spiegeleffect een heel grote rol. Van proeflezers heb ik al mogen horen dat het verhaal aanzet tot nadenken over wat je zelf zou doen als jij in de beschreven situatie zou belanden.

Waar het boek over gaat?

Door haar relatie met de dominante Marius is Kim zichzelf stukje bij beetje kwijtgeraakt. Wanneer ze in de spiegel kijkt, ziet ze een vrouw die ze niet kent. In de hoop zichzelf terug te vinden, vlucht ze naar Thailand, waar op dat moment een meedogenloze seriemoordenaar actief is.

Lona draagt de last van een gruwelijk geheim. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan. Wanneer ze het belangrijkste in haar leven dreigt te verliezen, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkere kanten. Kan ze voorkomen dat de verpletterende waarheid aan de oppervlakte komt?

Ontzettend bedankt aan Marleen Hartog voor het beantwoorden van mijn vragen. Neem vooral even een kijkje op Marleen Hartog haar site en instagram. Wil je Skoftig graag bestellen? Dat kan via https://marleenhartog.nl/skoftig/ of bestel hem in de boekenhandel. Wil je weten wat ik van Skoftig vind? Mijn recensie kan je hier lezen.

One thought on “Interview met schrijfster Marleen Hartog

Geef een reactie