Reviews,  Thrillers

De Getuige – Steve Cavanagh

Leonard Howells ergste nachtmerrie is uitgekomen. Zijn dochter Caroline is ontvoerd. Op de politie kan hij niet vertrouwen dus belt Howell de enige man waarvan hij zeker weet dat hij zijn dochter terug kan krijgen: Eddie Flynn.

Eddie weet hoe het voelt om een dochter te verliezen en zweert dat hij Caroline veilig thuis zal brengen. Nu mag hij dan wel een succesvolle advocaat zijn, nog niet zo lang geleden begaf hij zich vaak genoeg in de onderwereld van New York als oplichter en straatvechter om er de weg te weten. Maar zodra hij weer voet zet in zijn oude leventje, beseft hij dat de tijd die wereld niet onveranderd heeft gelaten. De spelregels zijn herschreven en zijn tegenstanders spelen vals. Maar wie deelt de kaarten uit? Is er ook maar iemand die de waarheid spreekt in deze zaak?


De Getuige is het derde deel van de Eddie Flynn serie en net zoals de eerste twee delen is ook dit een fantastisch boek. Het zit vol met spanning en plot wendingen, daarnaast lees je er ook nog eens heerlijk vlot er door heen.

De cliënt van Eddie Flynn zijn dochter is ontvoerd. Niemand anders als Eddie Flynn weet hoe het voelt om je dochter te verliezen en doet er daarom alles aan om de cliënt zijn dochter veilig thuis te brengen. Maar het is niet zomaar een ontvoering er speelt zich veel meer af dan dat Eddie Flynn had verwacht. Wie spreekt de waarheid?

Het boek begint met een stuk uit het verleden en wordt verteld vanuit een ander perspectief dan die van Eddie Flynn. Door het boek heen komen er af en toe van deze stukjes er tussen. In het begin heb je geen flauw idee wat dit te maken heeft met het hoofdverhaal , maar naarmate je verder leest en dingen bekend worden gemaakt beginnen deze stukjes ‘logisch’ te worden en past het opeens perfect bij het verhaal.

“Ik had  het gevoel alsof ik door de achterdeur van de hel ging.”

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Eddie Flynn. Steve Cavanagh heeft zijn personage zo goed opgebouwd en omschreven dat je bij elk boek in deze serie je steeds meer gaat hechten aan Eddie. Zijn vaardigheden uit het verleden komen elke weer van pas en Eddie is een onwijs slimme advocaat die weet hoe hij een getuige moet laten breken met weinig bewijsmateriaal. De stukken wat zich afspeelt in de rechtbank zijn heerlijk om over te lezen. Niet alleen is het uitgebreid omschreven, maar Eddie is in de rechtbank een geweldig persoon. Ook buiten de rechtbank om is Eddie is fantastisch persoon die zich niet aantrekt aan de regels die hem zijn opgedragen.

In de getuige leer je nog twee andere personages kennen. Namelijk de cliënt van Eddie Flynn; Leonard Howells, en de FBI agent Harper. Leonard Howells is een interessant persoon en in het begin weet je niet zo goed wat je van hem moet vinden. Spreekt hij de waarheid of liegt hij? Maar door het verhaal heen leer je hem steeds meer kennen. Harper is een geweldige bad-ass karakter en speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. De stukken waar Harper in voor komt zijn één van mijn favoriete delen in het boek.

Steve Cavanagh zorgt er voor dat je geen flauw idee hebt wat er allemaal gaat gebeuren. Denk je dat je weet wie de dader is? Dan heb je het waarschijnlijk mis. Er speelt zicht zoveel meer af dan alleen de ontvoering in het verhaal. Het boek zit vol met plot wendingen en verassingen.

Het plot is uitstekend opgebouwd en uitgewerkt. Elke keer ben je weer verrast als er een nieuwe ontdekking wordt gedaan, want dat zie je niet aankomen. Zoals eerder aangegeven zitten er in het verhaal ook stukjes uit het verleden van iemand anders zijn perspectief. Langzaam wordt dit verhaallijn toegevoegd in het plot en begin je het meer te begrijpen.    

De schrijfstijl is hetzelfde als in het tweede deel; het pleidooi. De gebeurtenissen zijn duidelijk omschreven en de personages zijn fijn uitgewerkt. Daarnaast leest het heerlijk vlot door. Dit is een boek wat je simpelweg niet wilt neerleggen.

Door het hele boek heen had ik geen flauw idee wat er ging gebeuren en wie de dader was. Steve Cavanagh heeft mij door het hele boek heen verrast. Na een tijdje had ik een klein vermoedde over een stukje van het plot en mijn vermoedde klopte uiteindelijk ook. Maar aangezien er door het hele boek heen verschillende wendingen zijn, maakte het mij niet veel uit dat één kleine vermoedde klopte.

Eigenlijk kan je deze delen los lezen, als heb ik je dit afgeraden in mijn recensie van de verdediging. Maar aangezien de delen niks te maken met elkaar hebben en als er iets belangrijks is wat je moet weten, dan komt Steve Cavanagh hier namelijk op terug in het boek. Wat erg fijn is!

De getuige is een geweldige rechtbankthriller wat vol met spanning en plot wendingen zit. Deze serie kan ik je zeker aanraden. Steve Cavanagh is een geweldige schrijver die weet hoe hij een goed plot in elkaar moet zetten.


Titel: De Getuige
Serie: Eddie Flynn (3)
Auteur: Steve Cavanagh
Vertaler: Ralph van der Aa
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V
Pagina’s: 397
Datum van verschijning: 3 juli 2018
Rating: ★★★★✩


Over de auteur

Cavanagh is geboren en getogen in Belfast. Toen hij achttien jaar was ging hij naar Dublin om rechten te studeren. Na zijn afstuderen praktiseert hij burgerlijke rechten.

In de Eddie Flynnserie is het gelijknamige personage een advocaat en voormalig oplichter uit New York. Dit personage komt in meerdere boeken voor, maar de verhalen zijn opzichzelfstaand.

Met zijn boek The liar (De getuige) heeft hij in 2018 de Gold Dagger Award gewonnen. Zijn boeken zijn onder meer in het Nederlands vertaald en tevens uitgegeven als luisterboek en e-book.

Leave a Reply

%d bloggers like this: