Literaire roman,  Reviews

De Lessen van Meneer Picquier – Marc Roger

Begin januari kwam er een leuke verrassing binnen van A.W Bruna. Zij hadden namelijk de lessen van Meneer Picquier opgestuurd zonder dat ik enige vermoedde had. Ontzettend leuk! De lessen van Meneer Picquier is een boek wat gaat over vriendschap, begrip en ontwikkeling. Benieuwd naar de rest? Lees dan snel verder


De 18 jarige Grégoire werkt in de keuken van het verzorgingstehuis Les Bleuets. Tijdens zijn eerste maaltijdronde, waarbij hij de maaltijden naar de mensen op de kamer brengt, leert hij de oude meneer Picquier kennen. Meneer Picquier staat in Les Bleuets bekend als de ‘oude boekenverkoper’. Hij heeft namelijk jaren lang een eigen boekenhandel gehad en heeft dit moeten opgeven toen hij in Les Bleuets kwam. Gelukkig kon hij zijn grootste liefde, maar liefst drieduizend boeken, bewaren. Deze vullen zijn kamer tot aan het plafond. Alleen door zijn ziekte kan meneer Picquier niet meer doen wat hij het allerliefst doet: namelijk lezen. Meneer Picquier ziet dan ook een geweldige optie als hij Grégoire leert kennen. Meneer Picquier wil namelijk dat Grégoire hem voor gaat lezen! Dit zorgt er uiteindelijk voor dat Grégoire zijn leven compleet wordt veranderd.

De lessen van Meneer Picquier is een boek wat gaat over vriendschap, begrip en ontwikkeling. Het wordt verteld vanuit het perspectief van Grégoire. Grégoire is een jongen die niet goed weet wat hij precies wil, hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt waardoor hij direct is begonnen met werken. Tijdens het lezen zie je de verandering in Grégoire dankzij het voorlezen en de lessen van meneer Picquier. Hij begint plezier te krijgen in het voorlezen en de vriendschap tussen meneer Picquier en Grégoire is prachtig.

Het eerste helft van het verhaal pakt direct je aandacht. De ontmoeting tussen meneer Picquier is leuk om over te lezen en ook over de ontwikkeling van Grégoire. Maar tijdens de andere helft komen er een aantal dingen voorbij wat beter had gekund. Er zijn een aantal gebeurtenissen wat vlot wordt besproken en vervolgens wordt er verder weinig aandacht aan besteed. De relatie die Grégoire uiteindelijk krijgt, wordt weinig over verteld. Het is er zomaar en er wordt niet verder over verteld of op ingegaan. In het einde van het boek wordt er ook niet verteld hoe het eindigt met zijn relatie.

Dat Marc Roger een voorlezer is, kan je duidelijk merken in het verhaal. De details over ‘de lessen’ van het voorlezen zijn uitgebreid omschreven. Ook kan je merken dat dit zijn eerste boek is. Van mij had er wel wat meer uitwerking in mogen zitten en ook de schrijfstijl is niet helemaal geweldig.

Ondanks dat is het een plezierig boek om te lezen, waar je zelf ook een aantal dingen kunt leren. De vriendschap tussen meneer Picquier en Grégoire is prachtig om over te lezen en ook over de ontwikkeling van beide mannen. Het einde van het verhaal is ontroerend, maar hierdoor is het boek ook mooi afgesloten.

Ontzettend bedankt A.W Bruna voor dit boek! Dit kwam namelijk als een verrassing binnen!


Titel: De Lessen van Meneer Picquier
Auteur: Marc Roger
Vertaler: Marga Blankestijn
Uitgever: A.W Bruna
Pagina’s: 203
Datum van verschijning: 14 januari 2020
Rating: ★★★✩✩


Afbeeldingsresultaat voor marc roger auteur"

Over de auteur

Marc Roger is voorlezer van beroep. Hij organiseert lezingen door heel Frankrijk, met name in boekhandels. In 2014 kreeg hij door de jury van de Grand Prix Livres Hebdo een ereprijs uitgereikt voor zijn bijzondere rol in het overbrengen van literatuur naar het grote(re) publiek. De lessen van meneer Picquier is zijn debuutroman.


One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: