Reviews,  Thrillers

Door het Water, Door het Vuur – Christian Unge

Van uitgeverij Luitingh-Sijthoff mocht ik het nieuwe boek van Christian Unge ‘Door het water, door het vuur’ lezen. Door het water, door het vuur is zijn internationale doorbraak als thrillerauteur! Benieuwd wat ik er van vind? Lees dan snel verder.


Tekla Berg is een arts die werkt op de spoedeisende hulp in het Nobelziekenhuis. Maar Tekla is niet zomaar een arts. Ze heeft een fotografisch geheugen en kan zich dus alles herinneren. Dit zorgt voor veel drukte in haar hoofd, waar ze de drug amfetamine voor slikt.

Wanneer er een explosie plaats vindt die een appartement complex verwoest, wordt Tekla naar de plek gestuurd om de gewonden mensen te helpen. Tekla redt een ernstige verbrande man en ze wordt als zijn hoofdbehandelaar aangewezen. De aanslag wijst op een terroristische aanslag en de verbrande man blijkt een verdachte te zijn. Tekla haar leven veranderd compleet als ze denkt dat de verbrande man haar broer Simon is, en wanneer Simon zijn telefoon niet opneemt en niet reageert op de berichten, gaat Tekla uit van het ergste.

De maffia speelt een grote rol in het verhaal. Hebben zij iets te maken met de verwoesting van het appartement complex of heeft iemand anders hier iets mee te maken? Tekla bevind zich in het oog van de storm als ze dingen te weten komt over Simon. Was het wel zo slim om zich hier mee te bemoeien?

Het verhaal wordt verteld uit verschillende perspectieven. Zo lees je uit Tekla haar perspectief, maar ook uit die van de maffiabaas, de zoon en dochter van de maffiabaas en je leest uit het perspectief van twee agenten Magnus en Håkan ,die niet zo onschuldig zijn als je denkt. Het was mij alleen niet duidelijk waarom zij bepaalde dingen deden. Het zou fijn zijn geweest als hier wat uitgebreider over werd verteld.

Er gebeurd ontzettend veel in het boek, misschien wel iets té veel. In de eerste 50 pagina’s gebeurd er zo veel dat het het
overweldigend is. Het switcht soms snel tussen bepaalde perspectieven dat het soms een beetje verwarrend kan zijn in het begin. Later in het verhaal worden bepaalde dingen duidelijker. Nadat Tekla een ontdekking doet over Simon gebeuren er veel dingen snel achter elkaar. In de laatste 50 pagina’s had ik het gevoel dat dit snel was geschreven en kwam een beetje afgeraffeld over.

Dat het verhaal geschreven is door een arts kan je duidelijk merken aan de verschillende ziekenhuis termen die in het verhaal worden gebruikt. Termen die ik zelf niet ken, wat vervolgens leidde dat ik af en toe even moest opzoeken wat het betekende.

Persoonlijk had ik moeite om het boek neer te leggen omdat je graag wilt weten wat er gaat gebeuren en of de verbrande man inderdaad Simon was.

Door het water, door het vuur is een oké thriller waarin veel dingen gebeuren, soms iets té veel. Ondanks dat ben ik wel benieuwd naar het tweede deel in deze serie.


Titel: Door het water, door het vuur (tekla 1)
Auteur: Christian Unge
Vertaler: Edith Sybesma
Uitgever: LS Amsterdam
Pagina’s: 416
Datum van verschijning: november 2019
Rating: ★★★✩✩
Bestel op Libris.nl

Bedankt LS Amsterdam voor het opsturen van een recensie exemplaar!

3 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: