Reviews,  Thrillers

Dag En Nacht – Romy Hausmann

Van uitgeverij Harper Collins heb ik een recensie exemplaar mogen ontvangen. Benieuwd wat ik van deze thriller vind? Lees dan snel verder!


14 jaar geleden verdween de 23 jarige Lena, en was voor het laatst gezien op een feestje. 14 jaar lang hebben de ouders van Lena in onzekerheid geleefd. Niet wetend wat er met hun dochter is gebeurd. Leeft ze nog?

Totdat er op een avond een zwaar gewonde vrouw binnenkomt in het ziekenhuis. Zij is aangereden door een auto en lijkt sprekend op Lena. Nadat ze ontwaakt geeft ze ook aan dat ze Lena heet. Tot wanhoop van haar ouders, blijkt het niet Lena te zijn. De onbekende vrouw schijnt gevlucht te zijn uit een hut, waar ze voor een aantal maanden opgesloten zat. Ze was ontvoerd en moest een moeder spelen voor twee kinderen, Hannah en Jonathan. Wie is deze vrouw en wat heeft zij te maken met de ontvoering van Lena? En waarom lijkt ze zoveel op Lena?

Het verhaal begint met het perspectief van Hannah. Hannah is de 13 jarige dochter van Lena. De levensstijl en de gedachtes van haar zijn bizar. Wat direct opvalt is dat ze enorm slim is voor haar leeftijd, en dat terwijl ze haar hele leven al in deze hut zit opgesloten. Voor haar, en haar broertje, is dit heel normaal. Ze weten namelijk niet beter. Het ook heel normaal dat van de een op andere dag er opeens een onbekende vrouw op de bank ligt en dat dat hun nieuwe ‘moeder’ is. Of dat ze op bepaalde tijden naar de wc mogen. Hannah haar perspectief heeft veel indruk op je en pas tegen het einde aan begrijp je pas echt hoe complex en bizar deze situatie wel niet was.

Naast Hannah haar perspectief lees je ook over Jasmin. De wanhoop en de angst springen duidelijk van het papier af en het beangstigend wat ze allemaal heeft mee gemaakt. Hoe verder je in het boek komt, hoe angstiger Jasmin wordt. En gelijk heeft ze!

Ook lees je het perspectief van Matthias, de vader van Lena. Het is een vader die tijdens het boek keuze’s maakt waar je zelf niet achter staat. Langzamerhand begint hij zelfs irritant te worden en vraag je je af waar hij in godsnaam mee bezig is. Maar iedereen kan begrijpen dat hij de dingen doet vanwege zijn traumatische ervaring met de verdwijnen van Lena. Elke vader zou er alles voor over hebben om zijn kind weer terug te krijgen.

De afwisselingen van personages zorgt er voor dat je wilt doorlezen als een verhaal van een personage opeens wordt onderbroken door het verhaal van een andere personage. Het plot is erg goed uitgewerkt en stukje bij stukje kom je steeds meer te weten en het einde zie je niet aankomen.

De schrijfstijl van Dag en Nacht is erg fijn en gedetailleerd. Dit is een geweldige thriller debuut en ben erg benieuwd naar meer boeken van Romy Hausmann.


Titel: Dag & Nacht
Auteur: Romy Hausmann
Vertaler: Jan Smith
Uitgever: Harper Collins Holland
Pagina’s: 413
Datum van verschijning: Augustus 2019
Mijn waardering: ★★★★★
Bestel Dag & Nacht op libris.nl

Bedankt Harper Collins voor het opsturen van een recensie exemplaar.

One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: